Ev ve İşyerinizi Yangınlardan Koruyan Sistem: Yangın İhbar Sistemleri

Ev ve İşyerinizi Yangınlardan Koruyan Sistem: Yangın İhbar Sistemleri

Güvenlik tedbiri denildiğinde akla genellikle hırsızlık ya da soyguna karşı alınacak güvenlik önlemleri ve kameralar gelmektedir. Oysa tehlike durumuna karşı alınan önlemler daha geniş kapsamda düşünülmeli ve önlemlerde bu anlamda daha geniş tutulmalıdır. Örnek olarak sel, yangın ve deprem de en az hırsızlık kadar işvereni ve işletmeyi zarara uğratan durumlardır. Ayrıca bu tehlikeler mal kaybının yanı sıra can kaybına da sebep olduğu için önlemlerin çok daha etkili ve detaylı olarak alınması gerekir. Bahsedilen tehlikeler elbette sadece büyük ya da küçük işletmeler için değil aynı zamanda evler ve apartmanlar için de geçerlidir. Otel, hastane, öğrenci yurdu ve alışveriş merkezi gibi aynı anda çok kişinin bulunduğu kapalı ve büyük alanlarda ise bu tür tehlike kaynakları daha fazla olduğundan alınacak güvenlik önlemi de daha kapsamlı olacaktır.

Yangın Önlemlerinde Kesin Çözüm

Bir evde ya da işyerinde meydana gelebilecek yangın riskine karşı alınabilecek en etkin önlem sensörlü yangın alarmlarıdır. Yangın tüpleri ancak yangın belirli bir seviyeye geldikten ve bir kısım zarar verdikten sonra devreye girebilmektedir. Aynı zamanda yangın tüpleri ile birilerinin yangına müdahale etmesini beklemek için geçen sürede de bu zarar katlanarak artar. Oysa sensörlü yangın alarmları en ufak bir duman varlığında, yani henüz yangın büyümeden sadece alev aşamasında iken alarmı ile öterek merkezi bir bilgilendirme sağlamaktadır. Bu sensörler duman ilk olarak yerden yukarı yani tavana doğru hareket edeceği için tavana konumlandırılmıştır. Evlerde her bir odaya kurulan bu sistem büyük işyerlerinde ise belli mesafe aralıkları ile seçilen noktalara yerleştirilir.

Yangın Haberi Nasıl Verilir?

Yerleştirilen yangın sensörleri elektronik bir düzeneğe bağlıdır ve kesintisiz olarak 7 gün 24 saat sinyalizasyon devam eder. Olası bir duman algıladığında sensörler alarm olarak devreye girer ve siren şeklinde herkesin duyabileceği frekansta bir ses yayar. Bu ses merkezi söndürme sistemi varsa bu sistemi yoksa da yangın konusunda bilgili ve daha önce tatbikatlar ile söndürme işini öğrenmiş kişileri harekete geçirir. Can ve mal kayıplarının önüne geçilmesinde yangın söndürme sensörleri bir numaradır.

MAKROTEK E-BÜLTEN
Makrotek e-bültene abone olarak kampanyalar ve haberler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.