Yangın Algılama İhbar Sistemleri
Yangın ihbar sistemleri herhangi bir yangın riskinde ya da durumunda aktif olan sistemlerdir. Bu sistemi oluşturan temel bileşenler; dedektör, kontrol paneli, sistem ve güç kaynağı olarak sıralandırılabilir.
Oldukça hassas ölçüm yapabilen yangın uyarı sistemleri, normal koşullarda insanların fark edemedikleri; gaz kaçağı, duman, kıvılcım, anormal sıcaklık artışı gibi olası yangın risklerini önceden belirler ve uyarı verir. Bu sayede olası bir yangın durumu için önceden, en kısa sürede müdahale edebilmek mümkün hale gelir.
2007 yılında yenilenen ve resmi gazetede yayınlanan “Binaların Yangından Korunması” ile ilgili yönetmeliği incelediğimizde ticari işletmelerde bu sistemlerin zorunluluk olduğunu görmekteyiz.
Binaların yapısal özelliklerine göre uygulanabilecek temel olarak iki farklı yangın ihbar sistemleri bulunur. Bunlar; konvansiyonel ve adresli yangın alarm sistemleridir.
Konvansiyonel Yangın İhbar Sistemleri
Konvansiyonel yangın ihbar sistemleri birden fazla dedektörün aynı anda çalıştığı sistemdir. Dolayısıyla da bu sistemin kurulu olduğu bir binanın neresinde bir yangın riski ya da durumu olursa olsun, binanın her bir kısmında yangın alarmı devreye girer. Çünkü konvansiyonel yangın ihbar sisteminde dedektörler birbirlerine paralel olarak bağlantılıdır. Yani birbirlerinden bağımsız değildirler.
Sonuç olarak konvansiyonel sistemin özellikle de küçük alanlar veya ev gibi binalar için iyi bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim hastane, kütüphane, otel gibi çok katlı ve geniş binalar için bu sistem hem sakıncalı hem de yetersiz kalacaktır. Bu yüzden dolayı adresli yangın algılama sistemleri daha doğru bir tercihtir.
Adresli Yangın İhbar Sistemleri
Adresli yangın ihbar sistemleri her bir dedektörün birbirinden bağımsız bir şekilde işlevini yerine getirdiği bir sistemdir. Dedektörlerin birbirinden bağımsız bir şekilde çalışıyor olması, geniş ya da çok katlı bir binada büyük bir avantaj sağlar. Bu sayede yangın tehlikesi bulunan nokta kolayca belirlenebilir ve daha kısa sürede, daha etkili bir şekilde müdahale gerçekleştirilebilir.
Adresli yangın ihbar sistemlerinde kullanılan dedektörler gelişmiş özelliklere sahiptir. Yangının gerçek olup, olmadığını, derecesini, duman değerleri gibi bilgileri sisteme yansıtmaktadır.
Yangın İhbar Sistemleri Özellikleri
Hem konvansiyonel hem de adresli yangın ihbar sistemlerinin ortak özellikleri;
- Dedektörler ve sensörler kullanılır.
- Hasassiyet oranı ayarlanabilir.
- Yangın riskinde (ısı ya da dumanın yoğunlaşması) anında sinyal gönderir.
- Yangın riskinde ya da anında su fıskiyelerini aktif eder.
- Isı ya da dumanın derecesinin ölçülmesi ve sisteme gönderir.
- Yetkili kişileri uyarır.
Sonuç olarak; yangın ihbar sistemlerinin kurulacağı binanın tek ya da çok katlı olması, geniş ya da daha dar bir alana sahip olması gibi özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu sayede en verimli kullanıma uygun sistem kurulumu yapılabilir.