Solar Enerji Sistemleri

Solar Enerji Sistemleri

Solar Enerji Sistmleri Nedir?

Solar enerji sistemleri ya da diğer adıyla güneş enerjisi sistemleri, güneş ışınlarının güneş panelleri vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilmesi ve depolanması ile elde edilen yenilenebilir enerji kaynağıdır.

Solar Enerji Sistemi Nasıl Çalışır?

Solar enerji sistemlerinin çalışma prensibi;

• Güneş ışınları solar panellere vurur.

• Ardından güneş ışığı solar paneller tarafından DC akıma çevrilir ve solar invertere aktarılır.

• Solar evirici DC enerjiyi evde kullanmaya uygun biçimde AC’ye dönüştürür.

Solar İnverter (Evirici) Ne Yapar?

Solar inverterler, solar paneller tarafından üretilen DC elektriği AC elektriğe dönüştürmektedir.

Solar elektrik sistemlerinde beyin görevi üstlenen eviriciler, DC enerjiyi AC’ye dönüştürmekle kalmamakta, aynı zamanda toprak kaçaklarına karşı da koruma sağlamaktadır.

Tüm bunların yanı sıra akım,  gerilim,  üretilen enerji ve benzeri istatistikleri tutup ileterek solar panellerinin maksimum güç noktalarında çalışmasını sağlar.

Merkezi ve dizi solar inverterler bu tarz enerji sistemlerinin ortaya çıktığı günden beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu noktada mikro-inverter ve optimizerli sistemlerin ortaya çıkışı, solar enerji endüstrisinde fark yaratan değişimlere imza atılmasını sağlayan önemli gelişmelerden biridir.

Mikro-inverterler ve optimizerler, dizi eviriciler gibi GES’teki solar panellerinin bir kısmından veya merkezi inverterlerde olduğu gibi tamamından değil, yalnızca tek tek panellerden sorumludur.

Yani bir panelin optimum seviyede çalışması ve istatistiklerinin sağlıklı şekilde tutulmasından tek bir mikro evirivi veya optimizer sorumludur.

Solar Modüller Nasıl Enerji Üretir?

PV solar modüller, DC (doğru akım) elektrik üretirler. DC akımda elektronlar bir elektrik devresi kapsamında tek yönlü hareket etmektedir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, pile bağlı lambaları örnek verebiliriz. Pile bağlı lambalarda elektron pilin eksi ucundan lamba üzerindeki artı uca doğru hareket etmektedir.

Alternatif (AC) akımda elektronlar, tıpkı bir araba motorunun silindiri gibi periyodik olarak ters yönde hareket itilir ve çekilir. Bir boblin tel, bir mıknatısın yanı başında döndüğünde jeneratörler AC elektrik üretirler. Bu noktada gaz veya dizel yakıt, hidroelektrik, nükleer, kömür, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi çok sayıda kaynak bu jeneratörün kolunu çevirebilir

Uzun mesafe iletimin, alternatif akımla daha düşük maliyetli olması elektrik şubelerinden AC’nin DC’ye tercih edilmesine neden olmuştur.

Solar modüller DC elektriği üretmekte, üretilen bu DC elektriği ise inverter yani evirici yardımıyla AC şebeke elektriğine dönüştürülmektedir.

 

MAKROTEK E-BÜLTEN
Makrotek e-bültene abone olarak kampanyalar ve haberler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.